Jessica Holwerda
Tandsteen verwijderen
ontstaan tandsteen
Wat zijn tandplak en tandsteen?
U heeft dagelijks te maken met tandplak. Tandplak is een combinatie van etensresten, speekstel en bacteriën die een plakkerig laagje vormen op uw tanden en kiezen. Door dagelijks goed te poetsen en te flossen, kunt u zelf een groot deel van de tandplak verwijderen. Als tandplak niet goed verwijderd wordt, verkalkt het. Zo ontstaat tandsteen.
Tandsteen is hard, waardoor zelf tandsteen verwijderen niet mogelijk is. Het moet verwijderd worden door een professional, zoals de mondhygiëniste. Tandsteen is boven de tandvleesrand licht van kleur en onder het tandvlees donker/zwart van kleur. Tandsteen ontstaat voornamelijk achter en tussen uw tanden en vlak onder het tandvlees. Deze plekken worden namelijk vaak vergeten tijdens het tandenpoetsen.
Heeft u last van tandsteen? Maak een afspraak bij praktijk voor mondhygiëne Jessica Holwerda om het te laten verwijderen.
Gevolgen
Gevolgen van tandsteen
Tandsteen kan tot verschillende problemen leiden. Zo kunt u last krijgen van een slechte adem door de ophopende bacteriën. Daarnaast kunnen uw tanden verkleuren. Door tandsteen te laten verwijderen, uw mond professioneel te laten reinigen en zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne, kunnen deze problemen verholpen worden.
Als het tandsteen zich onder het tandvlees bevindt en u laat het niet verwijderen, kan dit nare gevolgen hebben. Het tandsteen kan een ernstige tandvleesontsteking veroorzaken (parodontitis), wat op den duur kan leiden tot kaakbotverlies. Uw tanden en kiezen kunnen dan los gaan zitten en uitvallen.
Door regelmatig de mondhygiëniste te bezoeken, kunt u ernstige mondproblemen voorkomen of verhelpen. Tijdens een bezoek zal de mondhygiënist uw gebit controleren op tandplak en tandsteen. Vervolgens wordt het tandsteen verwijdert en krijgt u advies over hoe u tandplak en daarmee tandsteen kunt voorkomen.
Behandeling
Tandsteen verwijderen
De mondhygiëniste kan op verschillende manieren tandsteen verwijderen. Het kan handmatig weggekrabd worden met een haakje of het kan verwijderd worden met een tandsteenapparaat. Het apparaat maakt vaak relatief veel geluid en er komt water uit het apparaat, wat behoorlijk kan spetteren. Dit wordt door sommige mensen als vervelend ervaren. Handmatig tandsteen verwijderen is voor de mondhygiëniste intensiever en het instrument maakt een krassend geluid op uw tanden. Ook dit vinden sommige mensen vervelend.
Beide methodes zorgen voor een schoon resultaat. In overleg met u kiezen we de meest comfortabele behandelmethode.
Is tandsteen verwijderen pijnlijk?
Of het verwijderen van tandsteen als pijnlijk wordt ervaren, verschilt per persoon. De mate van pijn is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:
- Bevindt het tandsteen zich onder of boven het tandvlees?
- Heeft u last van gevoelige tanden?
- Is het tandvlees ontstoken?
- Hoe hoog is uw pijngrens?
Het is goed om te weten dat veel mensen de behandeling niet pijnlijk vinden, maar wel als vervelend ervaren. Bij praktijk voor mondhygiëne Jessica Holwerda vinden we het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom zullen we vooraf uitleg geven over de behandeling, zodat u weet wat u kunt verwachten. Daarnaast kunt u tijdens de behandeling altijd aangeven of u pijn heeft. We kunnen dan even stoppen. Vindt u de behandeling echt vervelend of bent u bang dat het veel pijn gaat doen? Dan kunt u kiezen voor een verdoving
Tanden polijsten
Na het tandsteen verwijderen, wordt het gebit vaak nog gepolijst. Uw tanden worden dan glad gemaakt. Aan het gladde oppervlak kan nieuw tandplak zich meer snel hechten. Tevens is het een mooie basis om thuis uw gebit weer dagelijks goed te verzorgen. De mondhygiëniste kan u hierover voorlichting geven.
Goede mondhygiëne
Tandplak en tandsteen voorkomen
Met goede mondhygiëne kunt u tandplak en andere mondproblemen voorkomen. Poets dus twee keer per dag uw tanden en vergeet de achterkant van uw tanden niet. Maak de ruimte tussen de tanden en kiezen elke dag schoon met een rager, tandenstoker of flos. U kunt aanvullend nog een tongschraper en mondwater gebruiken. Breng daarnaast minimaal twee keer per jaar een bezoek aan de mondhygiënist.
Jessica Holwerda
Afspraak maken?
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!