Jessica Holwerda
Slechte adem behandelen
Een slechte adem
Halitose
Heeft u last van een aanhoudende slechte adem (halitose)? U bent niet de enige. Ongeveer 15% van de mensen heeft regelmatig of voortdurend last van een onaangename mondgeur. Dit kan niet alleen vervelend zijn voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Veel mensen voelen zich onzeker door halitose, wat sociale situaties ongemakkelijk kan maken. Gelukkig kunt u met de juiste behandeling weer genieten van een frisse adem. Bij Jessica Holwerda, mondhygiënist in Emmeloord, bieden we effectieve behandelingen om halitose te verhelpen.
Oorzaak
Oorzaak slechte adem
Iedereen heeft wel eens een slechte adem, bijvoorbeeld na het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook of uien. Dit soort vieze adem is meestal onschuldig en verdwijnt vanzelf. Maar als u vaak of langdurig last heeft van halitose, kan dit wijzen op een onderliggend probleem. Halitose heeft meerdere mogelijke oorzaken, die variëren van mondgezondheidsproblemen tot levensstijlkeuzes en medische condities.
De meest voorkomende oorzaken van halitose zijn:
- Tandvleesontsteking
Slechte mondhygiëne kan leiden tot de opbouw van bacteriën, wat resulteert in ontstoken tandvlees (gingivitis of parodontitis). Deze bacteriën scheiden gassen uit die een onaangename geur veroorzaken. Regelmatig poetsen, flossen en het gebruik van tandenstokers of ragers kunnen helpen om dit te voorkomen, maar vaak is professionele reiniging nodig om tandvleesontstekingen volledig aan te pakken. - Bacteriën op de tong
De tong is vaak een verzamelplaats voor bacteriën die moeilijk met alleen tandenpoetsen te verwijderen zijn. Deze bacteriën kunnen zich ophopen en een slechte geur veroorzaken. Het dagelijks reinigen van de tong is een belangrijk onderdeel van de preventie van halitose. - Roken en alcoholgebruik
Beide gewoonten kunnen leiden tot een droge mond, waardoor de speekselproductie afneemt. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het reinigen van de mond en het neutraliseren van geur. Een droge mond zorgt ervoor dat bacteriën zich sneller ophopen, wat resulteert in een slechte adem. - Neus-, keel- en bijholteproblemen
Chronische neusverkoudheid, bijholteontstekingen of keelproblemen kunnen bijdragen aan een vieze adem. Dit komt doordat bacteriën zich kunnen ophopen in de keel- en neusholtes. - Medicatie
Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, diuretica en medicijnen tegen hoge bloeddruk, kunnen als bijwerking een droge mond veroorzaken, wat de kans op halitose vergroot.
Halitose behandelen
Bij Jessica Holwerda begrijpen we hoe vervelend een slechte adem kan zijn en wat voor impact dit kan hebben op uw zelfvertrouwen. In onze praktijk voor mondhygiëne kunt u terecht voor effectieve behandelingen die gericht zijn op het achterhalen van de oorzaak van de halitose en het verbeteren van uw mondgezondheid. De mondhygiëniste kan zo uw slechte adem verhelpen, waardoor u hopelijk snel weer uw zelfvertrouwen terugkrijgt.
Stappen halitose behandeling
De behandeling van een halitose bestaat uit 3 stappen:
- Grondige mondcontrole: Tijdens uw bezoek zal de mondhygiënist uw mond onderzoeken om de oorzaak van de slechte adem vast te stellen. Dit kan variëren van tandvleesproblemen tot een slechte mondhygiëne of andere mondgezondheidsproblemen.
- Professionele reiniging: Het verwijderen van tandplak en tandsteen is essentieel voor een frisse adem. Onze mondhygiënist zal uw gebit grondig reinigen, inclusief de ruimte tussen de tanden en kiezen, waar bacteriën zich vaak ophopen.
- Advies en voorlichting: Naast de behandeling in de praktijk krijgt u ook tips en adviezen mee voor thuis. We geven u instructies over het goed reinigen van uw gebit en het gebruik van aanvullende mondverzorgingsmiddelen, zoals een tongschraper. Daarnaast adviseren we u om de mondhygiënist 2 keer per jaar te bezoeken om uw mondgezondheid op peil te houden en een slechte adem te voorkomen.
tips
Wat u zelf kunt doen tegen een vieze adem
Naast een bezoek brengen aan de mondhygiënist kunt u zelf een aantal dingen doen om een slechte adem te verhelpen. We geven u graag een aantal tips:
- Poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten uw gebit. Twijfelt u of u goed poetst? De mondhygiëniste kan u poetsinstructies geven.
- Reinig minstens 1 keer per dag tussen de tanden en kiezen. Dit kan met flosdraad, tandenstokers of ragers.
- Reinig uw tong 1 keer per dag. Op de tong blijven vaak veel bacteriën achter. Met een speciale tongschraper haalt u deze effectief weg.
- Drink voldoende water.
Jessica Holwerda
Halitose behandeling plannen
Wilt u graag van uw vieze adem af? Of heeft u (vermoedelijk) last van andere mondproblemen? Neem dan gerust contact op voor een afspraak. Onze mondhygiënist stelt vast wat het probleem is en zorgt voor een passende behandeling. Zo kunt u binnenkort weer genieten van een frisse adem!