Jessica Holwerda
4 stappen voor goede mondhygiëne
Mondhygiëne is de (dagelijkse) verzorging van de mond en het gebit om deze gezond te houden. Veel mondproblemen ontstaan door tandplak. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën en kan tandsteen, tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) veroorzaken. Door middel van goede mondhygiëne kunt u dergelijke problemen voorkomen. Daarom delen wij een aantal stappen voor juiste mondverzorging.
Dagelijkse mondhygiëne in 4 stappen
Door de onderstaande stappen dagelijks te volgen, kunt u zelf bijdragen aan een gezonde mond en stralend gebit.
Stap 1: Tanden poetsen
Het is belangrijk om 2 keer per dag uw tanden te poetsen voor 2 minuten. Hierdoor wordt een groot deel van uw gebit gereinigd. Wij adviseren u om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Deze maakt tot 2 keer beter schoon dan een gewone tandenborstel.
Zet de elektrische tandenborstel op een kies of tand en houd de borstel er een paar seconden op. De elektrische borstel maakt zelf een poetsende beweging, dus u hoeft dat niet te doen. Verplaats de borstel daarna naar de volgende tand. Het is belangrijk dat u de voorkant, achterkant en bovenkant van uw gebit poetst. Ga zo alle tanden en kiezen af. Zet niet te veel druk op de borstel, want dan kunt u uw tanden of tandvlees beschadigen.
Stap 2: Tanden flossen, ragen of stoken
De ruimte tussen de tanden en kiezen kunt u met tanden poetsen niet goed schoonmaken. Juist tussen de tanden en kiezen hopen voedselresten en tandplak zich op. Deze kunnen tandvleesontstekingen en gaatjes veroorzaken. Om dat te voorkomen adviseren wij u om interdentale reiniging aan uw dagelijkse mondhygiëne toe te voegen.
Interdentale reiniging is het schoonmaken van de ruimten tussen tanden en kiezen. Dit kan op verschillende manier, namelijk: flossen, ragen, stoken of met een waterflosser. Welk product het beste bij u past, is afhankelijk van uw voorkeur. Ook kan de mondhygiëniste u persoonlijk adviseren. Maak hiervoor gerust een afspraak.
Maak de ruimtes tussen uw tanden en kiezen minstens 1 keer per dag schoon, bijvoorbeeld na het tanden poetsen in de avond.
Stap 3: Mond spoelen
Na het tanden poetsen en interdentaal reinigen kunt u ervoor kiezen om de mond te spoelen. Dit kan bijvoorbeeld met water om de laatste voedselresten te verwijderen. Maar u kunt ook kiezen voor een mondspoelmiddel, ook wel mondwater genoemd. Er zijn ontzettend veel mondspoelmiddelen verkrijgbaar en ze claimen allemaal een ander effect te hebben. Zo zijn er middelen die tandplak, gaatjes of een slechte adem tegen zouden gaan.
Uit wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van mondspoelmiddelen is gebleken dat een mondspoelmiddel geen vervanging is voor tanden poetsen. Wel is het een goede aanvulling op de dagelijkse mondhygiëne.
Wilt u graag persoonlijk advies over een geschikt mondspoelmiddel? Onze mondhygiënist adviseert u graag tijdens een afspraak.
Stap 4: Tong reinigen
De laatste stap van uw dagelijkse mondhygiëne is het reinigen van de tong. De tong heeft een ruwe structuur, waar bacteriën zich goed aan kunnen hechten. Vooral achter op de tong zijn veel bacteriën te vinden. Deze bacteriën kunnen een slechte adem veroorzaken.
Met een tongreiniger of tongschraper kunt u de bacteriën van uw tong verwijderen. De meeste tongreinigers hebben 2 zijdes: een borstel en een schraper. Gebruik eerst de borstel om de bacteriën los te maken. Schraap daarna de bacteriën van de tong met de schraper. U kunt uw mond eventueel naspoelen met water.
Bezoek de mondhygiënist voor goede mondhygiëne
Met de bovengenoemde stappen kunt u zelf uw mond dagelijks verzorgen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de mondhygiëniste te bezoeken. U bezoekt de mondhygiënist in eerste instantie om mondproblemen te voorkomen. Heeft u al last van mondproblemen, zoals tandvleesontsteking, parodontitis, slechte adem, tandsteen, gevoelige tanden of bloedend tandvlees? In onze praktijk voor mondhygiëne bieden we verschillende behandelingen aan om deze en andere mondproblemen op te lossen en te voorkomen. Wij adviseren u om 2 keer per jaar een bezoek aan de mondhygiënist te brengen.